Ako regulovať podlahovku (jeden okruh)?

Ako regulovať podlahovku (jeden okruh)?

Poslaťod Peter 1 » Str 18. Nov 2009 20:49:16

Rozhodol som sa pre podlahové kúrenie. Bude to len jeden vykurovací okruh ale nie je my jasne ako vypnem kúrenie napr. detska izba (zatial sme bezdetný) nakolko bude tato izba prázdna alebo v spálni....
Tiež sa chcem opýtat či možem mat v kúpelke rebríkový radiator ktorý pojde tiež v teplotnom spade ako podlahovka 40/30
Naposledy upravil emkac dňa Pia 20. Nov 2009 14:59:04, celkovo upravené 1
Dôvod: Zmena nazvu temy z "regulácia podlahovky"
Peter 1
 




Re: regulácia podlahovky

Poslaťod joko » Str 18. Nov 2009 21:18:42

Ja nie som kúrenár, ale Ty v tom asi tiež nemáš jasno. Ak spravíš iba jeden okruh, tak môžeš regulovať len jeden okruh, a zapnúť a vypnúť iba vkuse. Preto sa používa rozdelovač, aby si ten "jeden okruh" rozdelil na jednotlivé vetvy podľla miestností a tam jednotlivo reguloval. A ak "Jeden okruh", tak by som bol zvedavý, koľko by trvalo ohriatie poslednej miestnosti po cca 500 - 700 m rúry. Radím Ti naštuduj si to, alebo si to nechaj spraviť a zaplať za to. Pokiaľ máš na mysli "jeden okruh" ako jedno podlažie, tak to nie je okruh.
V Každom prípade prečítaj čo tu nájdeš o rozdelovačoch a podlahovom kúrení skôr než niečo začneš plánovať, aby si vedel , čo máš od dodávateľa objednávať, a za čo bude Tvoje peniaze pýtať. :oops: :cry:
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: regulácia podlahovky

Poslaťod patres » Str 18. Nov 2009 22:45:03

Prakticky je nemožné regulovať jednotlivé izby iba s 1 okruhom. Prečo uvažuješ nad 1 okruhom? Ak chceš mať úžitok a komfort s vykurovania tak si daj poradiť. Rebrinový radiator sa dá použiť v spojení s podlahovkou = cez spiatočku a RTL ventilom.
patres
 
Príspevky: 12
Registrovaný: Str 24. Dec 2008 11:49:38
Bydlisko: Košice okolie
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: regulácia podlahovky

Poslaťod jana » Štv 19. Nov 2009 15:53:18

podla mna je to logicky nemozne regulovat po izbach, ak je to vsetko na jeden okruh. podla mna je to mrhanie peniazmi urobit len jeden okruh. my mame na kazdom poschodi jeden rozdelovac.
skus sa informovat aj na moznost, ze ti kurenie nebude riadit ekvitermika, ale cidla v kazdej miestnosti a kazdy okruh ma svoj ventil a podla potreby a nastavenej teploty ti bude kurit trebars len v jednej miestnosti domu, napr. v prechodnych obdobiach v kupelni. neviem ti to povedat z praxe, my sme v stave asi tyzden pred montazou tych cidiel :D - stahovali sme sa len nedavno-, zatial kuri len kotol podla toho, ako mu klesne teplota. nam to poradil nas kurenar, ze o trochu vyssia investicia, ale kde to uz takto daval, tak ze naklady o nieco klesli. tak snad sme sa dobre rozhodli :-). a v takomto pripade sa ti to "nebije" s krbom, kde ti prikuri krb, tam cidlo vypne privod kurenia.

a este preco som tiez reagovala. neviem si to dost dobre predstavit, ci ten dodatocny radiator iba na podlahovku aj nieco viac prikuri. kedze planujes deti, tak sa ti urcite zide nejaky nezavisly radiator, kde mozes dat vysusit topanky, oteplovacky, rukavice a podobne. ta 30 stupnova voda v radiatori to tak rychlo neurobi. ja som preto nakazala do oboch kupelni rebrikovy radiator s vlastnou spiralou (muz dokonca urobil tam zasuvky len na nizku tarifu, ze ak ho nebude surne treba, moze byt zapnuty len v tejto zasuvke :-), kedze mame cely dom na elektriku a vyluky su max. hodinu). ten si podla potreby zapnem a na teplotu, aku bude treba.
jana
 
Príspevky: 127
Registrovaný: Uto 27. Jan 2009 14:39:55
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 12 krat

Re: Ako regulovať podlahovku (jeden okruh)?

Poslaťod emkac » Pia 20. Nov 2009 15:17:37

Ao uz bolo spomenute, jeden okruh nestaci. Neviem aku velku plochu chces vykurovat, ale okruhov potrebujes viac.
Moj nazor ale je, ze tebe ide o viac okruhov, len chces jednu teplotu vody, cize nemat na rebrik vyssi teplotny spad.

Riesenie ktore je u Teba mozne: kotol, rozdelovac, viac okruhov, do kazdej izby jeden. Na rozdelovaci mas moznost priskrtit prietok vody v jednom okruhu, tym padom znizis teplotu v danej izbe.
Radiator kludne urob ako jeden okruh, plus tam daj (ak velmi chces) termostaticky ohrev navyse (spiralu). Ale mozes si byt isty, ze aj 30C radiator ti pekne vysusi veci.
My mame dva rebriky s dodatocnym kurenim, to vsak zapiname vynimocne.
Mimochodm, termostaty do kazdej izby na podlahovku, ako napisala jana, povazujem za zbytocnost. Podlahovka nie je radiator, ma dlhsi nabeh a vypnutie, priebezne vypinanie ohrevu podlahovky pri zakureni v krbe name vyznam a je viac skodlive ako pomahajuce.

Pre viac informacii pozri aj tieto temy:
viewtopic.php?f=12&t=2202
viewtopic.php?f=12&t=2375
viewtopic.php?f=12&t=1935
viewtopic.php?f=12&t=1948
a pod. Tem o podlahovke je vela.
Quis custodiet ipsos custodes?

S týmto príspevkom autora emkac súhlasili - 2
brystol, joko
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2992
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat





Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia

cron