Ako postavit co najlacnejsi dom?

Ako postavit co najlacnejsi dom?

Poslaťod Jookie » Pon 25. Jan 2010 11:23:02

Nazdar,

toto je skor taka filozoficka tema/otazka, neviem ci patri sem alebo do off-topicu, kazdopadne je myslena seriozne. Ako a z coho sa da postavit co najlacnejsi dom a kolko by to odhadom stalo? :) Nejedna sa o stavbu mojho domu (kedze ja som uz v dokoncovacich fazach). Napadlo ma to pri nedavnych clankoch o vystavbe 'bytov' v Kosiciach, napr. tuto:
http://aktualne.centrum.sk/domov/region ... &id=975113

Zaujima ma teda, kolko minimalne by clovek musel investovat, aby na prazdnom pozemku vytvoril nieco obyvatelne za co najmensi peniaz. Snahou nie je za nizke peniaze postavit dom vo vysokom ci strednom standarde, pripadne rovno ako pasivny ci NED (nie ako Martin1 ;) ), ale skor ako postavit nieco obyvatelne pre ludi s nizkym prijmom, ktori su napr. nuteni bud byvat u rodicov, alebo v podnajme v nejakom 1-izbovom byte (napr. mlady manzelia).

Moje predstava je nejaka takato:
- postavit dom s malou plochou (napr. 60 m2 celkovo), co by odpovedalo nejakemu 1- az 2-izbovemu bytu
- pouzit najlacnejsi dostupny material na mury a strechu
- sanitu, obkladacky, kuchynsku linku a ostatne vybavenie zhanat co najlacnejsie (aj pri riziku, ze sa ten cinsky/polsky vyrobok za rok zacne rozpadat a kazit)
- velku cast prac si riesit svojpomocne, s partiou znamych a obcas s partiou najatych ludi (napr. strechari)

Cenu pripojok teraz zvazovat nechcem, kedze to je velmi individualne od situacie k situacii, tak isto aj cena pozemku teraz nie je predmetna. Tiez mi je jasne, ze vacsina ludi by do tohoto asi nesla, ale ak by to mala byt alternativa pre mladych ludi, resp. ludi so nizsim zarobkom, tak pre nich by to mohlo byt pouzitelne. Toto cele by malo mat vyhodu aj v tom, ze v dalsich rokoch (v pripade potreby a dostatku penazi) by slo napr. dostavat dalsie miestnosti nadstavbou alebo pristavbou.

Do akych materialov by ste sli? Resp. ake postupy / typy stavieb by boli mozno vhodne? Dalo by sa vopchat napr. do miliona starych korun (33'000 Euro) so stavbou s tym, ze z vonku i z vnutra by bola ukoncena (omietky, farba, strecha, okna) a vo vnutri by bolo treba uz riesit len nejaky nabytok (tzn. ze kupelna, podlahy, svetla, zastrcky by boli uz hotove).
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat




Re: Ako postavit co najlacnejsi dom?

Poslaťod PistaTT » Pon 25. Jan 2010 11:47:54

sikovny tesar (najlepsie sam stavebnik, alebo jeho blizka rodina) a lacne drevo by mohol byt jeden z receptov ako zmaknut maly bungalov-drevostavbu pod milion (dajme tomu na urovni mensieho 3-izboveho bytu)
kedze si nacrtol vystavbu co najlacnejsie, tak tradicne materialy (tehla) budu mat nevyhodu vo vacsej pracnosti...
PistaTT
 
Príspevky: 143
Registrovaný: Štv 15. Jan 2009 21:46:17
Dal súhlas: 7 krat
Dostal súhlas: 6 krat

Re: Ako postavit co najlacnejsi dom?

Poslaťod Ludo » Pon 25. Jan 2010 11:51:26

aj za menej ako milion, teda bez pozemku
nieco ako 7x9, BUNGALOV PRE DVOCH- TROCH VELMI NENAROCNYCH
-beton v miesacke, dokupovat len cement, strk si nalopatovat sam, niekde pri potoku - dá sa, a základy s dosku sú na svete za par supov
-mury z tehly- nejakej lokálnej tehelne v okolí, urcite sú lacnejsí ako velkí , a je ich kopa, priklad http://www.tehelnapreselany.sk/18
-drevo z lesa , cez nejaký urbariát-nieco na papier, nieco za flasku - a ked si aj sám zrežeš v lese a odtiahneš - tak to stojí facku
- narezat ho niekde na píle už nebude zadarmo- ale ako fuška sa to dá aj lacno - a krov je skoro hotový
- omitky namiešat z piesku - čo si si nalopatoval pri potoku , dokúpiš len cement a nehasené vápno - je lacnejšie
-strechu z lacneho plechu, alebo alebo takeho vlniteho laminatu - nic moc- ale lacne
-5 zásuviek a 5 vypínačov- k nim trocha kablu - to nestojí za reč
-linka z tesca, spotrebice mora, alebo z bazaru - teda jeden kombi sporak s rurou, mikrovlnku a chladnicku
-obkladacky a dlazbu kupis aj za sto korun stvorec - a das ich vsetky tak nejako do hneda - estetika, samo že jedna kupelna a jedno wecko
-najlacnejsi kotol a zopar radiatorov - a máš aj teplo
-izolácie - s tými sa babrat netreba - maximalne tak 10 cm do strechy - skoro zadarmo
-hotovo - a maximalne tak 700 ntisic v starých - ak si to odlopatuješ sám
-počítam, že tak nejak to robili v rokoch sedemdesiatych - dá sa to okopčiť
Ludo
 
Príspevky: 1781
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:33:55
Dal súhlas: 153 krat
Dostal súhlas: 216 krat

Re: Ako postavit co najlacnejsi dom?

Poslaťod Ludo » Pon 25. Jan 2010 11:52:53

zabudol som na podlahu , ale laminatka za 5 euro to spraví lacno
Ludo
 
Príspevky: 1781
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:33:55
Dal súhlas: 153 krat
Dostal súhlas: 216 krat

Re: Ako postavit co najlacnejsi dom?

Poslaťod MartinH » Pon 25. Jan 2010 11:57:00

Jookie píše:Ako a z coho sa da postavit co najlacnejsi dom

Otazka by mala zniet ako postavit lacne byvanie vo vybranom standarde a potom odpoved nie je rodinny dom, ale maly bytovy dom. Lacno sa da stavat, ked je jedna kotolna pre viac bytov, jedna zakladova doska a jedna strecha, atd. Skratka, je vela veci, kde styri male stoja viac ako jedna velka, a to aj z hladiska prevadzky.

S týmto príspevkom autora MartinH súhlasil
boro
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Ako postavit co najlacnejsi dom?

Poslaťod Jookie » Pon 25. Jan 2010 12:02:52

PistaTT, pod drevostavbou si myslel drevena konstrukcia, do toho mineralna vlna, z vnutra sadrokarton, z vonku nejake drevo alebo nieco ine? :) To znie zaujimavo, ale mam dojem, ze skor najdes v dedine ludi, ktori su schopni nieco murovat z tehal, ako urobit dreveny domcek. Potom uz je len problem v tom lacnom dreve.

Ludo, pekne rozpisane ;) Tiez zaujimave riesenie, akurat to vyrobat drevo, nechat narezat drevo, to sa mi zda mozno problem kvoli jeho surovosti, nie? Zrejme by sa z neho nedalo hned stavat. Este aj to nakopanie piesku pri rieke sa mi zda trochu pracnejsie a predpokladalo by to pozhanat nejaky traktor s vleckou, ale tiez dobry napad.
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat

Re: Ako postavit co najlacnejsi dom?

Poslaťod jaseco » Pon 25. Jan 2010 12:19:26

Co tak kupit stodolu, je tam kopec kvalitne presuseneho dreva:

Obrázok

Ktovie za kolko sa to predava.
jaseco
 
Príspevky: 106
Registrovaný: Uto 27. Jan 2009 14:05:34
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Ako postavit co najlacnejsi dom?

Poslaťod joko » Pon 25. Jan 2010 12:28:48

Prepáč Ludo, ale podobné teórie už tu niekto na tomto fóre prezentoval, ale nebola to "cesta do Rája" Tým nechcem všetky Tvoje myšlienky spochybniť.
Ako téma je legitímna pre časti Slovenska kde za pozemok netreba dať viac ako za stavbu, teda pre skromnú mladú rodinu, kde obaja majú záujem o vlastný domov dokážem si predstaviť hotovú obývateľnú stavbu tak za 33 -40K Eur ale samozrejme za primeraný štandard. Cena materiálu sa iba ťažko oklame, no lacnejšiu kvalitu treba po čase meniť.
Čiastočne dám pravdu Martinovi, ale spoločný majetok vždy trochu "smrdí". To už by boli nájomné malometrážne byty.
Takže môj návrh: na menšom pozemku , na kraji mesta, cca 6X10 m , s prípravou na podkrovné bývanie po čase, Materiál nízka cena = kvalita, veľa svojúpomoci a priateľov na reciprocitu, a stavebné riešenia 70 roky 20 storočia. To znamená 30 pórobeton . termobrik, bez zateplenia, mierne zvýšené podkrovie aby sa dalo dosiahnúť 250 svetlá výška, strop prekryť vatou, ktorú po čase použije do zateplenia krovu, betonový strop.
Minimálna hypotéka, čo s dá splatiť do 10 rokov, a po 10 rokoch dokončiť podkrovie pre deti, a normalozovať - vymeniť kvalitu interiéru, prípadne zateplit, a kotol na tuhé palivo vymeniť za plynové.
Je mi to jasné, že nik s tým nesúhlasí, je to 50 rokov späť, ani ja by som do toho nešiel, ale ak ten dom nemá byť z karát alebo piesku, tak za jeden starý melón sa nedá nič navyše.
Vlastná skúsenosť, moji rodičia: vidiek,rok 68, dom 10,2X 10,5 metra, Porobetón, nízky štandart, bez peňazí, po nasťahovaní pôžička 40000.- Kčs Po rokoch dorábané WC, obnovená kúpeľňa, kuchyňa, ale vlastné, vychovali šesť detí. Dnes nepredstaviteľné :oops: :dash
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Ako postavit co najlacnejsi dom?

Poslaťod boro » Pon 25. Jan 2010 12:40:18

Podobnú tému sme pred časom riešili tu: dom-za-pol-miliona-t927.html

Myslím, že pri troche snahy by sa samotná mala do pol milióna zmestiť. Amíci to robia za 10 + 10 tis. USD ((materiál + práca). U nás by sa muselo pridať trochu izolácie, ale tá je lacná, takže žiadne významné navýšenie.

Materiál a technológiu treba zvoliť podľa vlastných možností, miestnych podmienok a dostupnosti materiálu (napr. na Orave asi skôr z dreva než murovať). Viem si predstaviť murovanú stavbu (tehla, hlina), drevodom (zrub, hrazdená konštrukcia, 2x4), ale aj lodný kontajner a pod.
boro
 
Príspevky: 916
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: Ako postavit co najlacnejsi dom?

Poslaťod boro » Pon 25. Jan 2010 12:58:42

joko píše:Takže môj návrh: na menšom pozemku , na kraji mesta, cca 6X10 m , s prípravou na podkrovné bývanie po čase, Materiál nízka cena = kvalita, veľa svojúpomoci a priateľov na reciprocitu, a stavebné riešenia 70 roky 20 storočia. To znamená 30 pórobeton . termobrik, bez zateplenia, mierne zvýšené podkrovie aby sa dalo dosiahnúť 250 svetlá výška, strop prekryť vatou, ktorú po čase použije do zateplenia krovu, betonový strop.


Joko, práve snaha uplatňovať stavebné "riešenia" zo 70-tych rokov je problém. Za tie roky síce vo svete nevymysleli koleso, ale predsa sa stavebníctvo aj vnímanie ľudí posunulo o kusok ďalej, tak prečo to nevyužiť. V tých rokoch bol napr. drevodom nemysliteľný (aj chaty si ľudia radšej murovali), rovnako ako pultová strecha, dom bez balkóna, či bez plytvania priestorom na rôzne kumbále, chodby a schodiská. Ja som optimista práve kvôli novým pohľadom na bývanie (zo strany investora, architektov, použitia stavebných materiálov atď.).
boro
 
Príspevky: 916
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: Ako postavit co najlacnejsi dom?

Poslaťod Jookie » Pon 25. Jan 2010 13:22:57

boro píše:...snaha uplatňovať stavebné "riešenia" zo 70-tych rokov je problém.


Hej, teda vo vysledku mam skor dojem, ze betonovy zaklad + dreveny dom (drevena konstrukcia vyplnena mineralnou vlnou, zvnutra sadrokarton) by bola mozno rozumnejsia volba.

jaseco, to s tou stodolou je tiez zaujimavy napad, ale obavam sa, ze ta stodola bude prezrata cervotocmi a kadecim dalsim, a teda ze to drevo za vela stat nebude.
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat

Re: Ako postavit co najlacnejsi dom?

Poslaťod Ludo » Pon 25. Jan 2010 13:50:16

hmmmm, nie zly napad s tou drevostavbou
tu je príklad, 6x6 metrov-ak si dáš dva vedla seba- máš 6x12 metrový domček
sakumprásk za 5000 euro - aj s oknami
http://www.luckywood.sk/luckywoodsk/dre ... prave_sklo
Ludo
 
Príspevky: 1781
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:33:55
Dal súhlas: 153 krat
Dostal súhlas: 216 krat

Re: Ako postavit co najlacnejsi dom?

Poslaťod PistaTT » Pon 25. Jan 2010 16:38:12

Jookie píše:PistaTT, pod drevostavbou si myslel drevena konstrukcia, do toho mineralna vlna, z vnutra sadrokarton, z vonku nejake drevo alebo nieco ine? :) To znie zaujimavo, ale mam dojem, ze skor najdes v dedine ludi, ktori su schopni nieco murovat z tehal, ako urobit dreveny domcek. Potom uz je len problem v tom lacnom dreve.


presne to som drevostavbou myslel. zakladove pasy, medzi ne sutinu, na to betonovu platnu. kto chce extra setrit tak nalopatuje sam.
na to konstrukcia s drevenych hranolov, z vnutra SDK, z vonku bud dreveny obklad, alebo drevovlaknite dosky, alebo OSB+omietka. medzi to vlnu.
vnutorne priecky tehla na kant, dreveny krov a lacna krytina, strop SDK alebo drevo. plastove okna nejake to polsko...

a jasne, ze skor si clovek od lopaty spravi murovany dom ako dreveny, ale pochybujem, ze lacnejsie ako keby si ten dreveny robi stolar pre seba.
PistaTT
 
Príspevky: 143
Registrovaný: Štv 15. Jan 2009 21:46:17
Dal súhlas: 7 krat
Dostal súhlas: 6 krat

Re: Ako postavit co najlacnejsi dom?

Poslaťod buduci mukl » Pon 25. Jan 2010 17:44:12

Ja sa k tejto teme pripojim:
v decembri 2009 sme dokoncili svojpomocne hrubu stavbu, teraz pauzujeme aj quoli 2om stupnm v dome :drink
Koncom februara by som rad zacal vnutri po napojeni krbovej vlozky. Dom je na Zahori.
Ocakavali sme prijem ktory sa nekonal uver uz zobrat nemuozeme dalsi prijem tak skoro nebude ak tak o 3-4 roky
ide mi o to ako to dokoncit cim najlacnejsie taky normalny standard aby sme mohli do roka byvat.
zatial sme vsetko robili sami okrem strechy, obkladaca mam v rodine elekrikara tiez a vodu urobi znamy vodar.
fakty :
zostavajuca hotovost cca 10.000 EUR
bungalov hruba stavba 30cm yt. okna dane vsade 3ojsklo ako aj vchodove HOrman dvere horman garazova brana a ryny
mam nakupene cca 600m cyky kablov, na pozemok dovedena elektrika voda plyn+kupena krbova vlozka+superizol+kupeny polystyren 12cm do podlahy +5cm styrodosky na to+kupena izolacia MIDA do podlahy lepsia ako IPA.
obytna polcha bunagalovu 120m2
dumal som ako jaktak spojazdnit obyvatelne obyvacku +spalnu+kupelku a kuchynu. (2detske a pracovnu necham zatial tak ...)
ako by ste postupovali s tou hotovostou co mame k dispozicii, vecsinu cinnosti co ma caka vieme spravit sami
som zvedavy na vase nazory ako dalej...
nerad by som to predaval a isiel do bytu... :kill
som zvedavy na vase nazory thanx :drink
buduci mukl
 
Príspevky: 337
Registrovaný: Uto 24. Feb 2009 13:55:30
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Ako postavit co najlacnejsi dom?

Poslaťod tomas g » Pon 25. Jan 2010 19:42:15

Aj ja sa nad podobnou temou uz dlho viac - menej akademicky zamyslam. Pravdou ale je, ze najlepsie je setrit na velkosti domu, takze sa blizim k Ludovej "oblubenej" psej bude. Urcite by som ale taky dom nechcel zlacnovat na ukor energetickej narocnosti. Setrit sa da na veciach, ktore sa daju relativne lahko vymenit - dvere, zarubne, laminatka, kuchyna.
Uz sa tesim, ked sa take nieco pokusim postavit - v pocitaci uz mam nahodene nejake napady. Este som ani nedokoncil dom, do ktoreho som sa teraz prestahoval a uz rozmyslam nad dalsim - na dochodok :D
tomas g
 
Príspevky: 1040
Obrázky: 0
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 17:33:12
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 150 krat
Dostal súhlas: 144 krat




Ďalší

Späť na Pozemok, projekt, príprava stavby

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron