Ako opravit podkladovy beton pod bazen?

Ako opravit podkladovy beton pod bazen?

Poslaťod emkac » Uto 24. Sep 2013 13:13:01

Zdravim,

ako inak, chlapci murari zvorali podkladovy beton pod bazen.
Nejako si neodhadli cement a cas, takze betonovanie podkladovej dosky pod beton sa skoncilo v nedelu vecer za tmy, pricom v zavere im uz dochadzal cement, takze beton je skor "strk pozliepany cementovou vodou".
Nejake fotky su v prilohe.
Cast podkladu je vyslovene skoro len strk, ta sa to normalne lopatou skrabat, vacsina je beton, pricom ale najma na povrchu je menej cementu.

Doska je hruba 15 cm, su tam aj kari siete, polozene je to cele na ilovitej pode.
Podla poziadaviek na bazen by stacila 5 cm doska, dokonca by bolo bazen mozne polozit aj na nejaky rovny pevnejsi povrch, nemusel to byt beton.

Ako to opravit?
Urcite nie je mozne riesenie to cele rozbit a nanovo tam beton spravit znova. Jednako na to asi partia nepristupi, taktiez by to bolo zbytocne.
Vyliat na to kvalitny 5 cm beton tiez asi nebude to prave, lebo chcem co najmenej zvysovat tu dosku, nech je bazen co najviac zapusteny. Aj ked podla fotiek nebude zapusteny vobec. :(

Ja som chcel spravit to, ze sa manualne co najviac z tej zlej vrstvy zoskrabe a da prec. Dobra a relativne dobra vrstva sa na tom mieste prevrtaju, daju sa tam roxory a cele sa to zaleje co najmensou vrsvou betonu. Kvazi tam, kde je beton aj na povrchu dobry a nic sa zoskrabavat nebude, tak tam by sa to mozno ani betonov nezaliali, len nejakou nivelackou alebo cementovym poterom na vyhladenie. A tam, kde sa nieco aj zoskrabe, tak to sa zaleje do plus minus tejto vysky.

Je to tak ok? Alebo co s tym?
Prílohy
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2872
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 259 krat




Re: Ako opravit podkladovy beton pod bazen?

Poslaťod tienik » Uto 24. Sep 2013 13:21:02

Ako keby som moju garaz videl :-)
Tiez podobny problem - dali zly beton a vsetko sa drolilo.
Chcel som to opravovat - ale po preratani € siel poter von a robil sa nanovo.
Pri tej prilezitosti som co to studoval a myslim ze tebe by mahlo pomoct Mapegrout, resp. Mapefinsch - podla hrubky opravnej vrstvy.
Tak by to mohlo ist podla mna aj zo skoro nulovym zvysenim betonu.
tienik
 
Príspevky: 2247
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: Ako opravit podkladovy beton pod bazen?

Poslaťod sigma » Uto 24. Sep 2013 14:15:50

Prepac, ale to vyzera ako bahno na kupanie, bal by som sa tam postavit bicykel, asi by sa zaryl do strku. Boli vsetci sfetovani, alebo len niektori? Aj Ty si s nimi pil?

Je to krive a nesudrzne. Ved ta ilovita zem bola lepsia. Vyzera to, ako by sa o dalo hrablami hrabat. Ani ten polstyren sa na to nebude dat rovno polozit.

Poter (beton B30 z betonarky) 6cm do roviny. Roxory by som tam nedaval (nevrtal), ono to chyti tak ci tak o taky krivy podklad.
Naposledy upravil sigma dňa Uto 24. Sep 2013 14:23:43, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
sigma
 
Príspevky: 1864
Obrázky: 10
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 9:23:12
Bydlisko: NR
Dal súhlas: 332 krat
Dostal súhlas: 108 krat

Re: Ako opravit podkladovy beton pod bazen?

Poslaťod ... » Uto 24. Sep 2013 14:23:10

emkac píše:Urcite nie je mozne riesenie to cele rozbit a nanovo tam beton spravit znova. Jednako na to asi partia nepristupi,


tak no neviem, ale ked to takto sfusuju tak by si to mali po sebe patricne opravit (a podla moznosti na ich naklady) a nie ze na to nepristupia...
...
 
Príspevky: 959
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 16 krat
Dostal súhlas: 65 krat

Re: Ako opravit podkladovy beton pod bazen?

Poslaťod -rq- » Uto 24. Sep 2013 17:17:09

si myslim ze by mali byt obnovene telesne tresty, menovite pranier a deres na takych co takto betonuju. nesudrzny beton musi ist cely prec, jedno ked to aj budu skrabat sparatkami na zuby. potom napojenie roxormi alebo sietovinou, zarobit poctivy beton z 04 frakcie, na miestach spojov trochu redsi, potom uz normalny, cize moze byt aj hrubsia frakcia...

pozn: normalny beton je taky ked sa nasype do furika urobi homolu ktora by sa mala zrovnat na tri zatrasenia...
-rq-
 
Príspevky: 322
Registrovaný: Uto 14. Júl 2009 17:50:52
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 31 krat

Re: Ako opravit podkladovy beton pod bazen?

Poslaťod emkac » Str 25. Sep 2013 1:35:11

Ja som pri tom nebol, toto islo cele mimo mna. Ja som bol iba prizvany k vysledku.
Pokial viem, tak nechlastali, len robili do tmy bez svetla, takze to potom vyzera takto.

Problemy su ale este dva. Oni to spravili cele o 5-10 cm vyssie, takze preto vlastne minuli celkovy cement a uz im dosiel. A navyse to nie je dostatocne siroke, treba kde tu ku krajom pridat 5-10-20 cm.

Bohuzial to zena prevzala vecer (na pozretie to vyzeralo dobre), na zly stav betonu a velkosti prisla az na druhy den. Ale to uz vyplatila nejakych 80% sumy. Uz aj napisala dotycnemu, ze budto jej vrati peniaze, alebo to cele rozbije a postavi nanovo, alebo to nejako kvalitne opravi. A on sa ma dojst na to vo stvrtok pozriet.

Ja tam vo stvrtok budem, takze s nim chcem prejst moznosti opravy. Ak odmietne kompletne prerobenie, tak ake mam na neho paky? Akurat SOI resp. sud, kedze existuje zmluva a aj faktura. Vsetko slo cez papiere. Ale s tym nemusim dosiahnut nic. Preto chcem mat aj alternativu. Nechat ho to opravit.
Povedat mu: takze tu odkopte 10 az 20 cm na kadzej strane, zosekajte z toho kvazi betonu 10 cm. Cele to zalejte novym betonom.

Lenze som tlaceny vyskou, uz teraz je to o 5-10 cm vyssie, ako to malo byt. Ak to zaleju 5 cm vrstvou, musia dat 15 cm dole. A to si neviem predstavit.

A este pomimo poznamka - na to nepojde ziaden EPS. Toto sa este malo vyrovnat nivelakom, na to textilia, na to bazenova folia, na to bazen. To je nejaky mountfield bazen, to vraj nema nejako dno, cize len folia je priamo na zemi. Ergo to potrebuje pevnu zem, nie EPS.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2872
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 259 krat

Re: Ako opravit podkladovy beton pod bazen?

Poslaťod bigben » Str 25. Sep 2013 6:13:57

Nevyjadrujem sa k prevedeniu prac opisanych vyssies, ale k tomu EPS. Mame doma mount. bazen, asi 5 rokov. Skladba od spodu hore: podsyp zo strku, podkladovy beton asi 10-15cm (trochu rovnejsi a pevnejsi ako na obrazku - robil som si sam), potom polystyren XPS vraj kvoli zatepleniu, dalej geotextilia od nich z mountf. kvoli zaruke (oplatilo sa, plachta tiekla a tak ju museli menit - neoriginal plachta = neuznanie zaruky), na geotextiliu uz sla priamo bazenova folia. Nedavali sme ziadny nivelak ani nic vyrovnajuce.
Bazen nam trci zo zemeasi 15cm, hladina v bazene je vlastne na urovni terenu. Ja odporucam cele vykopat a cely bazen zapustit este hlbsie, podla foto je to nadzemny a nie zapusteny bazen. Samozrejme pohlad "investora" je iny, ale my to tu vidime teraz na foto. Investor sa na to bude kukat a nadavat dalsich par rokov...nehovoriac o zmensenych rozmeroch.
bigben
 
Príspevky: 532
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 13:40:00
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 40 krat
Dostal súhlas: 39 krat

Re: Ako opravit podkladovy beton pod bazen?

Poslaťod emkac » Pia 27. Sep 2013 0:39:06

No, vyzera to tak, ze chlapik budto vrati peniaze alebo to priblizi do stavu, ze to niekto iny (asi ja :() da potom do lepsieho stavu.

Takze si chcem par veci overit na mojom plane:
- odkope sa hlina okolo tak, aby bolo mozne doliat beton tak, aby rozmery postacovali pod bazen
- z tej kvazi betonovej hmoty sa zoberie vrchna vrstva cca 15 cm
- nastavi sa presne vyska, zhruba -5 cm od terajsej vysky betonu
- pride domiesavac a zaleje tam beton, ktory potom podla vysok dorovnam
- po zatuhnuti sa beton pripadne zbrusi

No, kde to ma uskalia?

Ja osobne sa bojim troch veci:

Ako z toho betonu zobrat 15 cm. Niekde to sice pojde lahko, ale niekde je fakt beton a nejake brusenie je asi nemozne. Zbijacka do toho spravi sekance, cize to bude hrbolate. Ako to dat dole?

Ako nastavit spravnu vysku? Z roxorov si spravit krize a s nivelakom okolo dosky tie krize nastavit, aby mali spravnu vysku? Potom sa napr. medzi krizami natiahnu povrazky a tie budu urcovat vysku betonu? Nejaka extra manipulacia okolo vdaka obmedzenemu priestoru je dost narocna, su tam navyse obrubniky a pod. A davat nejaky roxor do stredu hmoty nie je mozne, jednako je tam beton, druhako vo finale nesmie byt ziadne zelezo kvazi pod bazenom, musi to byt hladke.

Ako vyhladit ten beton? Ak by hypoteticky tie povrazky boli OK, dokazem "tlapkanim" vahy docielit rovny povrch? Ktory bude iba stacit prebrusit?

Alebo viete co? Nechce si niekto zarobit par sto eur a prist to spravit? :)


Btw, rady typu - vsetko rozbi - su mi nanic. Je to relativne velke (8x4 plus vycnelky, na vysku 15-20cm), navyse by to bolo aj zbytocne, kedze spodna cast je betonovo OK vratane kari sieti.
A taktiez je problem "iba" to zaliat, kedze to opat zvysi bazen.
Inac ten bazen nema by zapusteny ako ma napr. bigben, poziadavka zeny bola cca 40 cm pod zem.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2872
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 259 krat

Re: Ako opravit podkladovy beton pod bazen?

Poslaťod mlaco » Pia 27. Sep 2013 10:44:20

Ahoj,

- domiesavac tam vie prist? Po zamkovej dlazbe na strku by chodit nemal (aj ked je pod tym vybetonovane)

- vysku spravis napr pomocou drevenych kolikov, jednoducho ich nechas v betone. Ak velmi chces, potom ich odvrtas a zalejes diery

- vyhladis to hladitkom. Ak velmi chces, navrch potom rozotries nivelak, aby bol este hladsi povrch

(este dodam ze na vyhladeny (tzv. vygletovany) povrch betonu uz nivelkacka nechyti)
Štádium: tmelenie, upratovanie, police. Inak hotovka (44+15eps, strecha 48, sikminy 36, inels)
Obrázok užívateľa
mlaco
 
Príspevky: 1087
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 0:24:13
Dal súhlas: 36 krat
Dostal súhlas: 56 krat

Re: Ako opravit podkladovy beton pod bazen?

Poslaťod _luky_ » Pia 27. Sep 2013 14:55:39

Když jsem před pár lety takový bazén stavěl, tak v návodu bylo, že podklad srovnat, vrstva písku, geotextilie a na to rovnou bazén.
Tedy vykopali jsme 0-15cm, abychom měli rovinu. Pak na to přišlo cca 5cm písku. Na to geotextilie. A pak už jsem stavěl bazén. Po postavení jsem část hlíny vrátil k bazénu, aby tam nebyla díra.
Tedy jen pro jistotu - byl to bazén z Mountfieldu - plechový pás okolo a uvnitř folie.
Té betonové desce tedy moc nerozumím. Staviteli domu to asi přijde divné, ale jsou věci, které nepotřebují armované základy. :)
Navrhoval bych tedy: od zedníků vzít peníze zpět, vrch desky srovnat (písek, geotextilie) a postavit bazén. Pokud pod to vložíš EPS, vydrží déle teplý.
http://podskalou.blogspot.cz

S týmto príspevkom autora _luky_ súhlasil
jan45
_luky_
 
Príspevky: 344
Registrovaný: Uto 08. Feb 2011 12:47:24
Dal súhlas: 78 krat
Dostal súhlas: 56 krat

Re: Ako opravit podkladovy beton pod bazen?

Poslaťod samosa » Uto 05. Nov 2013 18:01:57

uz mate niekoho na opravu toho betonu ?
samosa
 
Príspevky: 1
Registrovaný: Pia 07. Jún 2013 9:34:49
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Ako opravit podkladovy beton pod bazen?

Poslaťod emkac » Str 06. Nov 2013 12:16:25

momentalny stav je, ze napoly svojpomocne, napoly s vyuzitim brigadnikov, sa beton ciastocne rozbil, obkopalo sa to a uz je to aj odvezene (btw, bolo toho 2x 4m3)
momentalne treba nastavit uz iba vysky a zaliat to novym betonom
to mam v plane opat napoly svojpomocne

takze zatial to vyzera tak, ze uz na to ziadnu firmu nepotrebujem
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2872
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 259 krat

Ako opravit podkladovy beton pod bazen?

Poslaťod emkac » Ned 17. Nov 2013 16:40:24

si pripadam ako na americkom vojenskom cintorine :)

Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2872
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 259 krat





Späť na Stavebné práce, stavebný materiál

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron