ako na 1-wire?

ako na 1-wire?

Poslaťod MartinH » Štv 08. Okt 2009 8:37:57

MiroM píše:Tych 1000m FTP-cka som neminul len na siet, ale pocitam do toho aj 1-wire siet (mam 16 senzorov).

Tiez planujem 1-wire a zbieram inspiracie. Prezradite viac ? ;)

Chcel by som potiahnut zem, 1W signal, +5V pre 1W obvody a +12V (alebo +24V) ako rezervu pre senzory a zatial sa mi pozdava kabel pre alarmy, lebo ma hrubsie droty pre napajanie a tensie pre signaly a rozmyslam, ake konektory pouzit, aby sa dal lahko vybrat aj senzor zo stredu bez prerusenia obvodu.

edit by deko: pokracovanie z temy viewtopic.php?f=25&t=2098
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3658
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 195 krat
Dostal súhlas: 300 krat




Re: ako na 1-wire?

Poslaťod deko » Štv 08. Okt 2009 8:49:02

MartinH píše: zatial sa mi pozdava kabel pre alarmy, lebo ma hrubsie droty pre napajanie a tensie pre signaly a rozmyslam, ake konektory pouzit, aby sa dal lahko vybrat aj senzor zo stredu bez prerusenia obvodu.


podla mna je uplne zbytocne tam davat nieco ine ako klasicky eternetovy kabel. ak mas nieco s vyssou spotrebou, tak do eternetu pustis 48V a na mieste spotreby z nich spravis potrebne napatie. straty budu malicke - takymto principom funguje PoE. alebo priamo pouzijes relatka na 48V...

na napajanie beznych senzorov sa totiz pouziva 5V (ak nestaci paraziticke napajanie).

konektory tiez pouzi RJ45. ak by si potreboval vybrat nieco uprostred, das tam eternetovu spojku a hotovo...
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!

S týmto príspevkom autora deko súhlasil
esde
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2473
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 189 krat

Re: ako na 1-wire?

Poslaťod MiroM » Štv 08. Okt 2009 9:58:45

Zatial mam zapojenych zopar teplotnych snimacov (planujem aj nejake vlhkomery). Su to digitalne senzory, takze nejaka uroven napatia ta vobec nezaujima. Tie senzory "davaju" hotovu hodnotu teploty, nemusis nic prevadzat, ziadne chyby na trase nemozu vzniknut. Pouzit mozes akykolvek 3-vodic(ak pouzijes napajanie), resp. 2-vodic(napaja sa po tych istych kablikoch, ale dlhsie trva vybudenie senzora). FTP som pouzil preto, aby som mal aj rezervu na snimace vlhkosti.
Vodice na zabezpecovacku maju vacsi prierez? Sa mi nezda, ved sa bezne pouzivaju aj FTP vodice na zabezpecovacku. Resp. tie moje su omnoho kvalitnejsie, ako som spominal, pouzil som Cat.7, na zabezpecovacku su pouzivane tusim obycajne SYKFY s tym istym prierezom. Mozno sa vsak mylim. Zabezpecovacky nie su mojim hobby.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3037
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: ako na 1-wire?

Poslaťod miskin » Štv 08. Okt 2009 10:44:58

Co sa tyka nejakej automatizacie a zberu dat v dome tak sa na to velmi tesim, ale som este len v stadiu priprav :). Aky software planuejete pouzivat? Ja som pozeral napr. http://jhomenet.sourceforge.net/ ktory podporuje 1-wire, pretoze je to v mojom "rodnom" jazyku (Java). Chcel by som cez to spravit nejake rozumne automaticke riadenie vetrania na zaciatok. Problem toho jHomeNet je to, ze uz dva roky nebola nova verzia, takze neviem ci nebude jednoduchsie bud zacat od piky a spravit to specialne pre seba, alebo najst nieco co je zive a ma zmysel to vylepsovat...
miskin
 
Príspevky: 111
Registrovaný: Pon 22. Jún 2009 14:40:11
Dal súhlas: 18 krat
Dostal súhlas: 13 krat

Re: ako na 1-wire?

Poslaťod MartinH » Štv 08. Okt 2009 16:03:38

MiroM píše:Vodice na zabezpecovacku maju vacsi prierez? Sa mi nezda, ved sa bezne pouzivaju aj FTP vodice na zabezpecovacku. Resp. tie moje su omnoho kvalitnejsie, ako som spominal, pouzil som Cat.7, na zabezpecovacku su pouzivane tusim obycajne SYKFY s tym istym prierezom. Mozno sa vsak mylim. Zabezpecovacky nie su mojim hobby.

Urcite je mnozstvo druhov, ale myslel som tieneny 4x0,22+2x0,5 urceny pre alarm. Hrubsie droty na napajanie PIR snimacov a tensie ako signalizacia. Ale je pravda, ze som zatial nepatral po cene a FTP alebo STP spravi rovnaku sluzbu ak pouzijem dvojicu drotov ako jeden vodic na napajanie (mozno zbytocne, ale rozhodne sa tym nic nepokazi) a aj konektorovanie by sa zjednodusilo.

miskin píše:Aky software planuejete pouzivat? Ja som pozeral napr. http://jhomenet.sourceforge.net/ ktory podporuje 1-wire, pretoze je to v mojom "rodnom" jazyku (Java). Chcel by som cez to spravit nejake rozumne automaticke riadenie vetrania na zaciatok. Problem toho jHomeNet je to, ze uz dva roky nebola nova verzia, takze neviem ci nebude jednoduchsie bud zacat od piky a spravit to specialne pre seba, alebo najst nieco co je zive a ma zmysel to vylepsovat...

Zatial som otestoval OWFS http://owfs.org/. Funguje ako ma.

Tiez budem hlavne riesit vetranie, ale by ma velmi prekvapilo, ak by som nasiel nieco hotove. Zatial mam len plan, nenapisal som ani riadok kodu. Ak sa najde viac zaujemcov, mozeme rozvijat temu vetrania a home-automatizacie aj tu.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3658
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 195 krat
Dostal súhlas: 300 krat

Re: ako na 1-wire?

Poslaťod deko » Štv 08. Okt 2009 16:54:38

MartinH píše:Tiez budem hlavne riesit vetranie, ale by ma velmi prekvapilo, ak by som nasiel nieco hotove. Zatial mam len plan, nenapisal som ani riadok kodu. Ak sa najde viac zaujemcov, mozeme rozvijat temu vetrania a home-automatizacie aj tu.


co som tak zbezne kukal na to owfs, tak prepinanie to zvlada. minimalne to ma podporu ds2409 a tu mozes krasne pouzit na prepinanie/vypinanie/zapinanie... pripadne pouzijes ds2408, ta ma 8 portov...
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2473
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 189 krat

Re: ako na 1-wire?

Poslaťod MartinH » Štv 08. Okt 2009 18:11:01

deko píše:co som tak zbezne kukal na to owfs, tak prepinanie to zvlada. minimalne to ma podporu ds2409 a tu mozes krasne pouzit na prepinanie/vypinanie/zapinanie... pripadne pouzijes ds2408, ta ma 8 portov...

1wire planujem len na senzory vlhkosti, teploty a mozno intenzity osvetlenia.

Na I/O som vybral ADAM 5000/TCP. Po prve tych portov moze byt az 128 (podla kariet - binarne vstupne alebo vystupne alebo relatka, existuju aj analogove karty). Po druhe aktivne hlasi zmenu vstupu, netreba polling.

Povodne som chcel MOXA ioLogik E2210, ma SNMP a dalsie TCP/IP protokoly atd, ale ma len 20 portov a potreboval by som ich tak niekolko, cim by sa projekt dost predrazil.
Prílohy
adam5000_tcp.jpg
adam5000_tcp.jpg (9.43 KiB) Zobrazené 1317 krát
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3658
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 195 krat
Dostal súhlas: 300 krat

Re: ako na 1-wire?

Poslaťod deko » Štv 08. Okt 2009 18:53:41

MartinH píše:Na I/O som vybral ADAM 5000/TCP.


uhm az ma studeny pot oblial... dat 400 eciek s danou za hento... skusal si si porovnat moznosti s 1-wire? stravis sice par desiatok minut s letovackou, moznosti ale budes mat uplne rovnake a za zlomok sumy... teplotne senzory za 2 ecka/ks, vlhkost 10 eciek, sledovanie zapnutia svetla/ovladanie svetla 4 ecka... interface rs232-1wire tak 50 centov...

na sprostredkovanie komunikacie so serverom pouzijes napr. linuxovy satelitny reciever, alebo lepsi router (napr. nejaky z linuxovych open asusov). alebo si za par supov zozenies nejake pentium s 64 MB ram, das tam ide flash disk a ficis...
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!

S týmto príspevkom autora deko súhlasil
MiroM
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2473
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 189 krat

Re: ako na 1-wire?

Poslaťod miskin » Štv 08. Okt 2009 21:29:03

Kde kupujete 1-wire senzory atd? Ja som nasiel nejake stranky v anglicku (http://www.homechip.com) kde sa daju kupit samotne senzory, tie su za cca 1 libru/kus a aj celkom vyhodne adaptery USB/1-wire (okolo 13-20 libier), ale urcite sa to musi dat kupit aj niekde na SK.

A potom este jedna otazka, ako ste umiestnovali tie teplotne senzory do miestnosti? Ja mam SDK steny, takze som rozmyslal, ze by som proste navrtal dieru do SDK, dal tam snimac, z jednej strany to pripevnim silikonom a z druhej strany sa to potom zatiahne sadrou. Ta je viac menej dobry vodic, tak snad by to mohlo fungovat... Ako to spravit spravne?
miskin
 
Príspevky: 111
Registrovaný: Pon 22. Jún 2009 14:40:11
Dal súhlas: 18 krat
Dostal súhlas: 13 krat

Re: ako na 1-wire?

Poslaťod deko » Štv 08. Okt 2009 22:14:39

teplotne cidla maju v GME za vcelku solidne ceny. ale dallas ma na slovensku aj distributora, tak ich skus oslovit. na libru/ks sa ale asi nedostanes, tak ak chces osenzorovat cely dom tak sa oplati :) bezne sa predavaju aj na ebay.com, ceny su dost variabilne...

uff 13-20 libier za usb adapter je dost vela. ak si len trochu sikovnejsi tak za par supiek si kupis adapter usb-rs232, zoberies letovacku a adapter rs-232-1-wire mas systemom vrabcie hniezdo zletovany za par minut.

osobne som pri kazdom vypinaci svetla v dome spravil dalsiu dieru do steny a tam som dal normalnu elektrikarsku skatulu. zatial su v nich iba teplotne senzory ale neskor spravim aj relatkove ovladanie svetla (preto pri svetlach). tie skatule mam prekryte normalnym plastovym deklom... a bonus - vypinace mam daleko od radiatorov a vo vyske okolo 150 cm, takze tie teploty su vcelku realne. to prevrtanie cez sdk by ale podla mna tiez bolo mozne.

samozrejme neodpustil som si a jeden senzor som polozil pod podlahovy EPS a teraz sledujem ako tam postupne klesa teplota. a som zvedavy, ci sa dostane na taku hranicu ako tvrdia softy na simulovanie priebehu teplot :)
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2473
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 189 krat

Re: ako na 1-wire?

Poslaťod MartinH » Štv 08. Okt 2009 22:42:41

deko píše:
MartinH píše:Na I/O som vybral ADAM 5000/TCP.


uhm az ma studeny pot oblial... dat 400 eciek s danou za hento... skusal si si porovnat moznosti s 1-wire? stravis sice par desiatok minut s letovackou, moznosti ale budes mat uplne rovnake a za zlomok sumy... teplotne senzory za 2 ecka/ks, vlhkost 10 eciek, sledovanie zapnutia svetla/ovladanie svetla 4 ecka... interface rs232-1wire tak 50 centov...


Dlho som vyberal a vselico som zvazoval a za tie € mi to fakt stalo, ze nemusim nic letovat. Tych portov potrebujem vela, babral by som sa s tym po veceroch cele tyzdne a bol by som potom nevrly na manzelku a deti :(

Na druhej strane sa rovnako uprimne cudujem, ako mozu ludia vycalovat niekolko tisic € za KNX/EIB instalaciu do bytu. Cize vsetko len uhol pohladu.

miskin píše:Kde kupujete 1-wire senzory atd? Ja som nasiel nejake stranky v anglicku (http://www.homechip.com) kde sa daju kupit samotne senzory, tie su za cca 1 libru/kus a aj celkom vyhodne adaptery USB/1-wire (okolo 13-20 libier), ale urcite sa to musi dat kupit aj niekde na SK.

USB adapter som kupoval v Nemecku, na Slovensku som nenasiel. Senzory ako pisal deko, 18B20 maju v GME.

A potom este jedna otazka, ako ste umiestnovali tie teplotne senzory do miestnosti? Ja mam SDK steny, takze som rozmyslal, ze by som proste navrtal dieru do SDK, dal tam snimac

Podla mna by mali byt v skatulke, kde prudi vzduch, chceme merat teplotu vzduchu, nie teplotu steny. Obzvlast keby tam bol aj merac vlhkosti.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3658
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 195 krat
Dostal súhlas: 300 krat

Re: ako na 1-wire?

Poslaťod deko » Štv 08. Okt 2009 22:53:56

MartinH píše:Dlho som vyberal a vselico som zvazoval a za tie € mi to fakt stalo, ze nemusim nic letovat. Tych portov potrebujem vela, babral by som sa s tym po veceroch cele tyzdne a bol by som potom nevrly na manzelku a deti :(


ale ved henten adam je v podstate nejaky linuxovy server, ktory ma v sebe 485 rozhranie... cize to iste ako linuxovy pc ku ktoremu pripojis blby adapter rs232-485, len za 5 nasobnu cenu. ked nechces letovat, mozes si kupit hotovy adapter. a ked nechces zaplatit za hotove senzory dalsie kvantum penazi, budes musiet letovacku zobrat tak ci tak...

a nevrly nemusis byt, ked sa do toho pustis ked ta budu svrbiet ruky a nebudes vediet co od roztopase :ano: ja si takto nechavam tie relatka :idea:
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2473
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 189 krat

Re: ako na 1-wire?

Poslaťod MiroM » Pia 09. Okt 2009 8:34:34

miskin píše:Kde kupujete 1-wire senzory atd? Ja som nasiel nejake stranky v anglicku (http://www.homechip.com) kde sa daju kupit samotne senzory, tie su za cca 1 libru/kus a aj celkom vyhodne adaptery USB/1-wire (okolo 13-20 libier), ale urcite sa to musi dat kupit aj niekde na SK.

A potom este jedna otazka, ako ste umiestnovali tie teplotne senzory do miestnosti? Ja mam SDK steny, takze som rozmyslal, ze by som proste navrtal dieru do SDK, dal tam snimac, z jednej strany to pripevnim silikonom a z druhej strany sa to potom zatiahne sadrou. Ta je viac menej dobry vodic, tak snad by to mohlo fungovat... Ako to spravit spravne?

1-wire sa venujem uz dlhsie, najskor som si nechal poslat zopar vzoriek priamo z Maxim Dallasu. Ostatne som dokupil v pobocke na Slovensku. Senzory teploty stoja par supov, nie je potreba ziadny A/D prevodnik, pri senzoroch vlhkosti, tam uz ano, tie su len analogove.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3037
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: ako na 1-wire?

Poslaťod MiroM » Pia 09. Okt 2009 8:45:00

MartinH píše:
deko píše:co som tak zbezne kukal na to owfs, tak prepinanie to zvlada. minimalne to ma podporu ds2409 a tu mozes krasne pouzit na prepinanie/vypinanie/zapinanie... pripadne pouzijes ds2408, ta ma 8 portov...

1wire planujem len na senzory vlhkosti, teploty a mozno intenzity osvetlenia.

Na I/O som vybral ADAM 5000/TCP. Po prve tych portov moze byt az 128 (podla kariet - binarne vstupne alebo vystupne alebo relatka, existuju aj analogove karty). Po druhe aktivne hlasi zmenu vstupu, netreba polling.

Povodne som chcel MOXA ioLogik E2210, ma SNMP a dalsie TCP/IP protokoly atd, ale ma len 20 portov a potreboval by som ich tak niekolko, cim by sa projekt dost predrazil.


Podla mna pouzit ADAMa pri 1-wire, je ako ist s kladivom na komare. Senzory teploty maju digitalny vystup a ak by si chcel pouzit analogove senzory, tak Maxim dallas ma miniaturne A/D prevodnicky.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3037
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: ako na 1-wire?

Poslaťod MartinH » Pia 09. Okt 2009 14:10:28

MiroM píše:Podla mna pouzit ADAMa pri 1-wire, je ako ist s kladivom na komare. Senzory teploty maju digitalny vystup a ak by si chcel pouzit analogove senzory, tak Maxim dallas ma miniaturne A/D prevodnicky.

ADAM je jedna vec a 1wire druha. 1wire bude u mna sluzit na pripojenie senzorov (teplota atd.) a ADAM na snimanie a zapinanie kontaktov rozneho druhu. O prevodnikoch A/D rec nebola.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3658
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 195 krat
Dostal súhlas: 300 krat




Ďalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia