Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Poslaťod Andrej » Pia 22. Jan 2010 20:08:50

Ako dlho pocas dna vam ide? Ja som ju mal pustenu 8 hodin denne na radu predajcu, samozrejme v pravidelnych intervaloch, nie naraz. Teraz som znizil na 6. Stale sa mi to ale zda dost. Ako to mate vy? Aku mate nastavenu teplotu vzduchu v rozvadzaci, ked mate aj el. spiralu?
Andrej
 
Príspevky: 273
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 10:47:30
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 10 krat




Re: Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Poslaťod Andrej » Ned 24. Jan 2010 3:14:01

Nikto nema rekuperaciu?
Andrej
 
Príspevky: 273
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 10:47:30
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 10 krat

Re: Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Poslaťod fabka2004 » Ned 24. Jan 2010 10:59:04

Andrej píše:Ako dlho pocas dna vam ide? Ja som ju mal pustenu 8 hodin denne na radu predajcu, samozrejme v pravidelnych intervaloch, nie naraz. Teraz som znizil na 6. Stale sa mi to ale zda dost. Ako to mate vy? Aku mate nastavenu teplotu vzduchu v rozvadzaci, ked mate aj el. spiralu?

Andrej, rekuperaciu sice este nemam, ale na to aby Vam ostatni poradili netaci uviest iba cislo na ovladaci, udejate typ jednotky, prietoky (nominalne aj realne), ak mate ZR aj tlakove straty, projket co vlastne vertate, Vase poziadavky, ako casto sa tam zdrzujete, specifika .... a ked toto vsetko uvediete tak niekto Vam moze udat mantinely kde sa rozumne pohybovat ... generalne vsak cca 20-30 m3/h na osobu pri beznej prevadzke
fabka2004
 
Príspevky: 1909
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 10:13:36
Bydlisko: BA vidiek
Dal súhlas: 47 krat
Dostal súhlas: 172 krat

Re: Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Poslaťod Andrej » Štv 28. Jan 2010 2:07:59

fabka2004 píše:
Andrej píše:Ako dlho pocas dna vam ide? Ja som ju mal pustenu 8 hodin denne na radu predajcu, samozrejme v pravidelnych intervaloch, nie naraz. Teraz som znizil na 6. Stale sa mi to ale zda dost. Ako to mate vy? Aku mate nastavenu teplotu vzduchu v rozvadzaci, ked mate aj el. spiralu?

Andrej, rekuperaciu sice este nemam, ale na to aby Vam ostatni poradili netaci uviest iba cislo na ovladaci, udejate typ jednotky, prietoky (nominalne aj realne), ak mate ZR aj tlakove straty, projket co vlastne vertate, Vase poziadavky, ako casto sa tam zdrzujete, specifika .... a ked toto vsetko uvediete tak niekto Vam moze udat mantinely kde sa rozumne pohybovat ... generalne vsak cca 20-30 m3/h na osobu pri beznej prevadzke


Podla toho mi vychadza potreba vetrania nahrubo na 3 hodiny denne+-, tak som to tak nastavil a pockam ake to bude pocitovo.
Andrej
 
Príspevky: 273
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 10:47:30
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 10 krat

Re: Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Poslaťod Majo 2 » Štv 28. Jan 2010 14:06:50

Atrea udáva že v mrazoch kvôli vlhkosti vzduchu a primeranej výmene vzduchu 15% hodinovú výmenu vzduchu plus infiltrácia.
infiltrácia riadne mení výpočty aj idealistické predstavy.
Majo 2
 
Príspevky: 1060
Registrovaný: Pon 05. Jan 2009 14:08:51
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Poslaťod fabka2004 » Ned 31. Jan 2010 14:50:04

2 Andrej:

Majo 2 píše:Atrea udáva že v mrazoch kvôli vlhkosti vzduchu a primeranej výmene vzduchu 15% hodinovú výmenu vzduchu plus infiltrácia.
infiltrácia riadne mení výpočty aj idealistické predstavy.

plne suhlasim s info o infiltracii ...

k 15% objemu vymeny vzduchu dodavam ze to je akesi priemerne cislo ... hodnoty pocas dna a spodla sposobu vyuzivania objektu sa prudko lisia ...
fabka2004
 
Príspevky: 1909
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 10:13:36
Bydlisko: BA vidiek
Dal súhlas: 47 krat
Dostal súhlas: 172 krat

Re: Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Poslaťod fabka2004 » Ned 31. Jan 2010 14:50:56

2 Andrej:

lepsie riesenie by bolo bezat RJ nie par hodin denne ale cim dlhsie tym lepsie na co najnizsom stupni a nie naopak par hodin na max ...
fabka2004
 
Príspevky: 1909
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 10:13:36
Bydlisko: BA vidiek
Dal súhlas: 47 krat
Dostal súhlas: 172 krat

Re: Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Poslaťod Andrej » Ned 31. Jan 2010 16:37:25

fabka2004 píše:2 Andrej:

lepsie riesenie by bolo bezat RJ nie par hodin denne ale cim dlhsie tym lepsie na co najnizsom stupni a nie naopak par hodin na max ...


Mne prave povedal Vano opak...ze ked to pustim pomaly, nema to ziadny zmysel, ze ked to ide, ma to ist naplno.

Inak pri 4 hodinach denne je uz vlhkost okolo 35%, voda v kvetinach tiez pomohla trochu, ale hlavne vetranie. Pocitovo je vsade dobry vzduch, len WC a kupelka, ktore su bez okna, tam je citit, ze to pre ne nieje dost. Takze treba nechat trochu otvorene dvere. Ono vlhkost trochu urcite stupne aj ked sa zlepsi pocasie...ked bude zasa nad 5-10 stupnov, mali by sme mat v pohode nad 40%.
Andrej
 
Príspevky: 273
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 10:47:30
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 10 krat

Re: Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Poslaťod fabka2004 » Ned 31. Jan 2010 18:15:24

2 Andrej:
Vaňo mi tiez povedal to iste, avsak to vravi kvoli tomu ze jeho RJ nemaju regulaciu ...
potreba vetrania nieje jenodrazova zalezitost a takisto ani RJ by nemala bezat jednorazove (chvilkove),

v idealnom pripade by jednotka mala bezat nepretrzite a vymienat iba tolko vzduchu a iba tam kde je to potrebne,
v reale je to vsak ine ... najlepsie je vsak priblizit sa idealu a sklbit s tym individualne potreby.
Potreba vetrania je trvala, preto je najlepsie ked jednotka bezi co najdlhsi cas dna,
a intenzita vetrania sa naprogramuje na bezny tyzdenny rezim, ved v pripade nutnosti sa prepne do manualneho modu,
kde sa zvysi intenzita vetrania v pripade navstevy, resp prihorenia jedla, ci naopak znizi sa na minimum alebo vypne v pripade nepritomnosti.
S Vanom som sa rozpraval, bol som u neho v dielni v BA, presli sme si jednotku, potrbie a pod ...
vzhladom k tomu ze chcem pasivnu a len vetraciu jednotku s rekuperacoiu, tak dane vedenie vzduchotechniky mi absolutne nevyhovovalo.

Problemy s vlhkostou su mi zatial cudzie, rodicia maju naopak problemy s vyssou vlhkostou,
ja robim hydroizolaciu na stavbe az s paranoickoym strachom z vlhkosti a dufam ze nebudem mat vlhko.
Predsalen Ytong je huba na vodu a mnzostvo betonu v doske a vo venci je obrovske a ked sa prida vlhkost v poteroch, omietkach a pod,
tak sa bojim co to bude robit pocas prvej vykurovacej sezony ...
fabka2004
 
Príspevky: 1909
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 10:13:36
Bydlisko: BA vidiek
Dal súhlas: 47 krat
Dostal súhlas: 172 krat

Re: Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Poslaťod Andrej » Ned 31. Jan 2010 20:10:13

Myslim, ze s vlhkostou nebudes mat problem, pokial budes vetrat. My sme robili na konci leta omietky, na jesen poter a vlhkost vnutri bola strasna...ale uz po mesacnej nabehovej krivke, kedy som prekuroval a stale vetral, vsetko pominulo.

Co sa tyka toho vetrania. Si zober ze clovek ktory nema rekuperaciu vetra 1-2x za den, dajme tomu rano otvori vetracku na 10 minut a potom vecer narazovo. A tym to hasne...takze ked mam teraz pustenu rekuperaciu 8x denne po 30 minutach v pravidelnych intervaloch, nezda sa mi to malo. Keby som mal v kazdej miestnosti dajme tomu 2-3 vyustky, ze by to slabe vetranie bolo naozaj rovnomerne po miestnosti, mozno by to stacilo...to to v mojom pripade nieje.
Andrej
 
Príspevky: 273
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 10:47:30
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 10 krat

Re: Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Poslaťod Nastas » Ned 31. Jan 2010 22:45:35

Určite je lepšie vetrať dlhšie a s menšou intenzitou(bežný dom 80-100m3). Jednotka by mala byť nastavená tak, aby som na ňu nemyslel. Maximálne ak niečo prihorí zvýšiť výkon na pár minút. Je to ako s televízorom. S novým sa najprv hráme a po čase zabudneme, ako sa nastavuje jas. tak by to malo byť aj s rekuperačkou.
Nastas
 
Príspevky: 186
Registrovaný: Pia 05. Dec 2008 20:51:50
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Poslaťod Andrej » Pon 01. Feb 2010 1:53:53

Nastas píše:Určite je lepšie vetrať dlhšie a s menšou intenzitou(bežný dom 80-100m3). Jednotka by mala byť nastavená tak, aby som na ňu nemyslel. Maximálne ak niečo prihorí zvýšiť výkon na pár minút. Je to ako s televízorom. S novým sa najprv hráme a po čase zabudneme, ako sa nastavuje jas. tak by to malo byť aj s rekuperačkou.


Preco sa vsade hovori, ze je lepsie vetrat menej casto ale zato poriadne? To ze nastavis rekuperaciu inak, neznamena, ze ju musis stale prestavovat...tiez nastavis a nestaras sa.

Ako si to myslel ze bezny dom 80-100m3? Myslis objem vzduchu vyvetrany za nejake obdobie? Lebo obsahovo je to garzonka.
Andrej
 
Príspevky: 273
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 10:47:30
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 10 krat

Re: Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Poslaťod boro » Pon 01. Feb 2010 10:24:34

Andrej píše:
Nastas píše:Určite je lepšie vetrať dlhšie a s menšou intenzitou(bežný dom 80-100m3).


Preco sa vsade hovori, ze je lepsie vetrat menej casto ale zato poriadne?


Odporúčanie intenzívneho vetrania sa týka "manuálneho" vetrania oknami. Pri vetraní ide o to, aby si do domu dostal čerstvý vzduch a zbytočne neznižoval vnútornú teplotu. Pri krátkom a intenzívnom vetraní oknami do prievanu rýchlo vymeníš vzduch v miestnosti, ale múry sa ešte nestihnú ochladiť. Pri použití rekuperácie je problém so stratou tepla minimalizovaný, tak si môžeme dovoliť vetrať menej intenzívne a dlhšie (t.j. máme čerstvý vzduch stále, nie len pár krát za deň ako pri vetraní oknami).
boro
 
Príspevky: 914
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Poslaťod MartinH » Pon 01. Feb 2010 10:50:32

Myslim, ze rekuperacia tepla je ucinnejsia pri pomalom pohybe vzduchu cez vymennik. Preto sa prihovaram za "pomale" vetranie, ale nevidim dovod vetrat dlhsie ako treba.

Minuly rok som tu diskutoval o pocitacovom riadeni rekuperacie a ak si to pamatate alebo vyhladate, jadro problemu bolo v stanoveni potreby vetrania. Volali sme to "index zamorenia". Pustit primerane k tomu stroj je potom hracka. Dalsie uzitocne funkcie boli zapnutie na max "nieco prihorelo" a okamzity stop "sused prilozil pneumatiku".
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3711
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 203 krat
Dostal súhlas: 304 krat

Re: Ako mate nastavenu rekuperaciu?

Poslaťod Andrej » Pon 01. Feb 2010 15:15:39

No pridat ked je treba nieje problem. V kazdej kupelni, zachode aj pracovni mam manualne tlacitko. Ked je aj rekuperacia prave vypnuta, staci zapnut v jednej z tych miestnosti a zapne sa vsade...ked je napriklad smrad na zachode, atd.
Andrej
 
Príspevky: 273
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 10:47:30
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 10 krat




Ďalší

Späť na Rekuperácia, vetranie, VZT

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron