ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

Poslaťod MartinH » Pia 16. Jan 2009 13:57:12

Kvoli vetraniu planujem v byte rozmiestnit niekolko digitalnych teplomerov a vlhkomerov. Technicky ziadny problem - su to malicke elektronicke suciastky pospajane kablikmi.

Neviem vsak, ako prakticky vyriesit, aby to aj dobre vyzeralo. Vyska by mala byt niekde medzi podlahou a stropom. Suciastky musia ist do nejakej ochrannej skatulky, ale musi byt zabezpeceny dobry kontakt senzorov s okolitym vzduchom. Za dobre napady vopred dakujem.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3682
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 198 krat
Dostal súhlas: 303 krat




Re: ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

Poslaťod Zdeno » Pia 16. Jan 2009 14:16:44

Cavec,...
Skus konkretne ake teplomery a vlhkomery /ked spominas montaznu skatulu/.
Pri standartyn digitalnych ake su na trhu montaznu skatulu netreba su urcene priamo na stenu.
Jedno zariadenie obsahuje aj teplomer/ mozes aj vonkajsia-vnutorna teplota /,vlhkomer....a ine/cas,datum,tlak.....Zalezi kolko investujes. A aky dizajn si vyberies.
Zdeno
 
Príspevky: 6
Registrovaný: Uto 16. Dec 2008 2:41:35
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

Poslaťod esde » Pia 16. Jan 2009 14:55:57

Ale MartinH ma mysli umiestnenie len samotnych snimacov (ak som to spravne pochopil).

Maju byt umiestnene vo vyske 150 cm nad cistou podlahou.
Zabudovat do pekne vyzerajucich krabiciek so strbinami.
Otazka je ci naozaj potrebujete tolko meracov. Ak ano, bolo by vhodne pouvazovat nad znizenim tepelnych strat, len pri dome s vysokymi stratami ma zmysel merat rozdielnu teplotu a vlhkost v roznych miestnostiach. V normalnom dome staci z kazdeho jeden snimac.
esde
 
Príspevky: 1224
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 18:33:16
Dal súhlas: 49 krat
Dostal súhlas: 160 krat

Re: ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

Poslaťod MartinH » Pia 16. Jan 2009 14:58:28

Prikladam foto na doplnenie, toto je digitalny kalibrovany tepelny snimac. Pre informaciu, stal 2,70 EUR. Pripoji sa kablami do riadiaceho pocitaca. Snimac vlhkosti je podobny. To je vsetko, co potrebujem do miestnosti instalovat.

Obrázok
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3682
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 198 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

Poslaťod quark » Pia 16. Jan 2009 15:20:12

napr. ja idem montovať vlhkostné čidlo k rekuperácii do kúpeľňe. Montáž asi 20 cm od stropu.
quark
 
Príspevky: 510
Obrázky: 0
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 12:19:21
Bydlisko: Senica
Dal súhlas: 8 krat
Dostal súhlas: 10 krat

Re: ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

Poslaťod MartinH » Pia 16. Jan 2009 16:34:13

Zabudovat do pekne vyzerajucich krabiciek so strbinami.

Zatial som nasiel som toto: Obrázok, ale az taka velka krasa to nie je. Budem to brat ako zaklad, kym nebude lepsie riesenie.

Otazka je ci naozaj potrebujete tolko meracov. Ak ano, bolo by vhodne pouvazovat nad znizenim tepelnych strat, len pri dome s vysokymi stratami ma zmysel merat rozdielnu teplotu a vlhkost v roznych miestnostiach

V obyvanej casti je to pravda, ale teplotu by som potreboval merat aj vonku, v potrubi VZT a v nevykurovanom suterene. Vlhkost zase v garazi, kupelniach a v práčovni. Podla tychto vstupov bude pocitac zapinat a vypinat vetranie. A kedze je to relativne jednoduche a lacne, mozno pridam par senzorov len tak.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3682
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 198 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

Poslaťod MiroM » Pia 16. Jan 2009 23:16:15

MartinH píše:Prikladam foto na doplnenie, toto je digitalny kalibrovany tepelny snimac. Pre informaciu, stal 2,70 EUR. Pripoji sa kablami do riadiaceho pocitaca. Snimac vlhkosti je podobny. To je vsetko, co potrebujem do miestnosti instalovat.

Obrázok


Tieto 18B20-ky od maxim dallasu mam "porozhadzovane" po celom dome v zasuvkovych krabickach. Zasuvky nemam zatial osadene, ale po osadeni urobim v ramiku zospodu malu dierku a snimac mierne vystrcim von, zafixujem ho tam nejaky lepidlom alebo tmelom. Pri pohlade zhora ich nebude vidno.

Ake mas snimace vlhkosti? Myslim, ze maxim-dallas ma snimace iba vo forme iButton, take okruhle ako mince. Mas tie?
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3037
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

Poslaťod MartinH » Sob 17. Jan 2009 11:08:57

Tieto 18B20-ky od maxim dallasu mam "porozhadzovane" po celom dome v zasuvkovych krabickach. Zasuvky nemam zatial osadene, ale po osadeni urobim v ramiku zospodu malu dierku a snimac mierne vystrcim von, zafixujem ho tam nejaky lepidlom alebo tmelom. Pri pohlade zhora ich nebude vidno.

Zamaskovane je to dobre, ale mne by sa nepacilo mat slaboprud tak blizko siloveho rozvodu a bal by som sa, ze pouzivana zasuvka sa moze trochu zahrievat teplom z prechodovych odporov, co skresli meranie.

Ake mas snimace vlhkosti? Myslim, ze maxim-dallas ma snimace iba vo forme iButton, take okruhle ako mince. Mas tie?

Zatial som v stadiu planovania. Najbeznejsie riesenie podla Internetu je pouzit analogovy senzor Honeywell HIH-4000 a jeho vystup pripojit na vstup A/D prevodnika DS2438. Jednoduchym vypoctom z troch udajov precitanych z DS2438 sa vypocita relativna vlhkost.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3682
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 198 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

Poslaťod MiroM » Sob 17. Jan 2009 23:03:41

MartinH píše:
Tieto 18B20-ky od maxim dallasu mam "porozhadzovane" po celom dome v zasuvkovych krabickach. Zasuvky nemam zatial osadene, ale po osadeni urobim v ramiku zospodu malu dierku a snimac mierne vystrcim von, zafixujem ho tam nejaky lepidlom alebo tmelom. Pri pohlade zhora ich nebude vidno.

Zamaskovane je to dobre, ale mne by sa nepacilo mat slaboprud tak blizko siloveho rozvodu a bal by som sa, ze pouzivana zasuvka sa moze trochu zahrievat teplom z prechodovych odporov, co skresli meranie.

Ake mas snimace vlhkosti? Myslim, ze maxim-dallas ma snimace iba vo forme iButton, take okruhle ako mince. Mas tie?

Zatial som v stadiu planovania. Najbeznejsie riesenie podla Internetu je pouzit analogovy senzor Honeywell HIH-4000 a jeho vystup pripojit na vstup A/D prevodnika DS2438. Jednoduchym vypoctom z troch udajov precitanych z DS2438 sa vypocita relativna vlhkost.


Coho sa preboha bojis? Ved sa nejedna o spojity signal ale o diskretny. Rusenie absolutne vylucujem. Mam to tak porobene v celom dome, dokonca aj kable pre senzory su na viacerych miestach spolu so silovymi. Aj keby sa jednalo o analogovy signal, nebal by som sa. Pouzil som kable STP Cat.7, ak ti to nieco hovori.
Na tie snimace pozriem. A/D prevodnik mam.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3037
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

Poslaťod Branulo » Ned 18. Jan 2009 0:51:35

MiroM. Nespytam sa k teme, ale spytam sa Ta na ten kabel, ktory pouzivas(STP Cat.7). Mas ho uz aj ukonceny na patchpanneli? Aky typ patchpannela si pozil? Cat.6 alebo si zohnal Cat.7? A v zasuvky v stenach mas ake? Mas Cat.7?
Branulo
 
Príspevky: 42
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 8:01:11
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

Poslaťod MiroM » Ned 18. Jan 2009 1:11:08

Branulo píše:MiroM. Nespytam sa k teme, ale spytam sa Ta na ten kabel, ktory pouzivas(STP Cat.7). Mas ho uz aj ukonceny na patchpanneli? Aky typ patchpannela si pozil? Cat.6 alebo si zohnal Cat.7? A v zasuvky v stenach mas ake? Mas Cat.7?

Sklamem ta, ale v pracovni mi trci zo steny len hromada kablov. Nemam este kupenu skrinku ani ostatne komponenty. Na ethernet mam natiahnute kable Cat.6, takze aj zasuvky aj patch panel pouzijem Cat.6. Kabel Cat.7 som zohnal az neskor, ked uz bola siet v krkoch natahana, preto som ten kabel pouzil na 1-wire siet.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3037
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

Poslaťod MartinH » Ned 18. Jan 2009 19:14:31

Coho sa preboha bojis? Ved sa nejedna o spojity signal ale o diskretny. Rusenie absolutne vylucujem. Mam to tak porobene v celom dome, dokonca aj kable pre senzory su na viacerych miestach spolu so silovymi.


Nejde o rusenie a toto nie je ako ked su v stene zamurovane dva izolovane kable vedla seba. V zasuvke su zive odizolovane casti a staci jedna chyba a vznikne priamy kontakt. Nic v zlom, ale reviznemu technikovi by som to neukazoval rad a uz vobec nie s hrdostou.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3682
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 198 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

Poslaťod MiroM » Pon 19. Jan 2009 0:10:14

MartinH píše:
Coho sa preboha bojis? Ved sa nejedna o spojity signal ale o diskretny. Rusenie absolutne vylucujem. Mam to tak porobene v celom dome, dokonca aj kable pre senzory su na viacerych miestach spolu so silovymi.


Nejde o rusenie a toto nie je ako ked su v stene zamurovane dva izolovane kable vedla seba. V zasuvke su zive odizolovane casti a staci jedna chyba a vznikne priamy kontakt. Nic v zlom, ale reviznemu technikovi by som to neukazoval rad a uz vobec nie s hrdostou.


Aky priamy kontakt? Vies ako vyzera FTP kabel? Tento moj ma dokonca dvojitu izolaciu. Na snimacoch je kable priletovany a je to odizolovane zmrstovacou buzirkou. Kontakt so zivou castou zasuvky je absolutne vyluceny. Ale daj si to pre mna za mna do tej "krasnej" krabice, tam bude kontakt absolutne vyluceny. Revizny technik nema problema. A nehladaj problemy tam kde nie su.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3037
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

Poslaťod lipo » Ned 04. Dec 2011 20:35:24

Ahojte,

trosku ozivim danu temu...Taktiez hladam nieco pekne a aj funkcne, do coho by som umiestnil snimac teploty (interierovy).
V dome mam Legrand Valena (biela) a preto ma napadlo dat krabicu ako kablovy vyvod- bez svoriek (ma zospodu taky malicky otvor).
Obrazok (vid prilohu).

Mate niekto lepsie riesenie?

Dakujem.
Prílohy
lipo
 
Príspevky: 75
Registrovaný: Pon 12. Júl 2010 13:38:26
Dal súhlas: 9 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: ako do izieb namontovat snimace teploty a vlhkosti ?

Poslaťod tienik » Ned 04. Dec 2011 22:47:46

chcelo by to aj nejaku dieru hore - aby prudil vzduch.
Ja zatial planujem kombinovat snimac a vypinac. Ta vyska 120 nad zemou sa mi celkom pozdava a tie Dallasacke snimace su uz fakt tak male ze naspodnej stranke ramika ho sotva bude vidiet.
Nech som hladel do katalogov ako som chcel, nenasiel som vhodnu vetranu krytku ktora by sa na to dala samostane pouzit z niektoreho dizajnu vypinacov.
tienik
 
Príspevky: 2241
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat




Ďalší

Späť na Rôzne

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron