Aké máte názory na teplovzdušný krb?

Aké máte názory na teplovzdušný krb?

Poslaťod rasto 123 » Uto 13. Okt 2009 9:29:47

Dobrý deň,
Poprosil by som o váš názor na teplovzdušný krb, jeho požívanie, prídadne nevýhody, rady a postrehy. Hlavne ma zaujíma, či pri kúrení sa veľmi nevysušuje vzduch v miestnostiach. Rozhodujem sa medzi teplovzdušným a teplovodným krbom ako doplnkové vykurovenie. Ďakujem
Naposledy upravil emkac dňa Štv 22. Okt 2009 21:24:21, celkovo upravené 1
Dôvod: Zmena nazvu temy z "teplovzdušný krb"
rasto 123
 
Príspevky: 24
Registrovaný: Sob 18. Júl 2009 11:41:10
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: teplovzdušný krb

Poslaťod bysťo » Uto 13. Okt 2009 11:47:59

no Rasťo, asi takto:

- nepýtaj sa na názor niekho kto ho má, lebo ti nikto nepovie pravdu. priznal by si tým svoju chybu a to vie málokto
choď k niekomu na návštevu kto má teplovzdušný krb ideálne z izolácie (ten sa prejaví najviac) a kto má sálavú pec, alebo dobre postavený sálavý krb.
vtedy zistíš pravdu.

- osobne by som radšej sálavú pec (aj to budem robiť) ako teplovodný krb. príde mi to zvrátené, postaviť si krb na drevo, ochladzovať ho vodou odoberanou a dávať to do podlahy.

dispozíciu domu L nemám pre pec riešenú ideálne, keďže ju neviem umiestniť centrálne kvôli sálaniu, ale celú dennú časť obývačka/kuchyňa + voľne prepojené priestory nočnej časti mi to vykúri.
na dokúrenie bude podlahovka v danej časti dimenzovaná na nižší výkon a v uzatvorených izbách v nočnej časti na vyšší.

je to ale môj názor na riešenie, ale k tvojej otázke pôvodnej myslím lepšia odpoveď ako moja neexistuje, teda vytvoriť si vlastný názor na základe skúsenosti.

bysťo
už stojí, ten náš domček vysnívaný...
bysťo
 
Príspevky: 233
Registrovaný: Uto 30. Dec 2008 15:16:31
Bydlisko: Lukové
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 6 krat

Re: teplovzdušný krb

Poslaťod stevo79 » Uto 13. Okt 2009 12:24:36

teplovzdusny krb je moda na Slovensku (vo svete skor salave pece), ano jednou z nevyhod teplovzduchu je aj suchy vzduch, zla regulacia teploty, neprehreje priestor rovnomerne, mne teplovzdusny krb pripomina elektricky konvertor: rychlo zacne kurit, lahko sa dosiahne vysoka teplota vzduchu v miestnosti ale po dohoreni aj rychlo ochladne (teplovzduch vidim ako dobre riesenie na chalupu), mne viac vyhovuje pomaly sa uvonujuce teplo zo salavej pece, kde sa zohrievaju aj steny, nabytok, treba googlit, je tam toho dost
stevo79
 
Príspevky: 343
Registrovaný: Pon 24. Nov 2008 22:34:15
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 20 krat

Re: teplovzdušný krb

Poslaťod Jookie » Uto 13. Okt 2009 12:41:54

bysťo píše:choď k niekomu na návštevu kto má teplovzdušný krb ideálne z izolácie (ten sa prejaví najviac) a kto má sálavú pec, alebo dobre postavený sálavý krb.
vtedy zistíš pravdu.


Trochu pomimo, ale pripomenulo mi to, ze zhanam niekoho kto ma plavajucu podlahu na podlahovom kureni ;) Projektantka a kurenar co to montoval hovoria ze nie je problem, tuto v diskusii prevlada nazor ze nie je problem pokial sa s tym pocita, moj otec a obkladac kachliciek su vsak opacneho nazoru...
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat

Re: teplovzdušný krb

Poslaťod k+k » Uto 13. Okt 2009 12:46:17

Jookie píše:Trochu pomimo, ale pripomenulo mi to, ze zhanam niekoho kto ma plavajucu podlahu na podlahovom kureni ;) Projektantka a kurenar co to montoval hovoria ze nie je problem, tuto v diskusii prevlada nazor ze nie je problem pokial sa s tym pocita, moj otec a obkladac kachliciek su vsak opacneho nazoru...


Trochu pomimo :) Mame plavacku/dlazbu na vodnej podlahovke. Pod plavackou texizol. Ziaden problem. Po starte kurenia asi za jeden den podlaha krasne teplucka (na tento pocit sa tesim uz rok, uz aby sme sa prestahovali z toho radiatoroveho bytu :yahoo ).
Obrázok užívateľa
k+k
 
Príspevky: 1184
Registrovaný: Uto 17. Feb 2009 21:31:42
Dal súhlas: 63 krat
Dostal súhlas: 81 krat

Re: teplovzdušný krb

Poslaťod opek » Uto 13. Okt 2009 14:12:33

Ja si myslim, ze pravda je (ako vacsinou) niekde uprostred. Pokial chcete krb naozaj len ako obcasne doplnkove kurenie, urcite vyhrava teplovzdusny krb (pre svoju cenu, jednoduchost,...). Salava pec ma opodstatnenie hlavne pri castejsom kureni, nakolko rozkurenie moze trvat i jeden den. Vystavba je omnoho komplikovanejsia, riesenie prieduchov i do inych miestnosti nie je sranda... Je tu sice moznost kombinacie s teplovzduchom, ale...
Da sa o tom najst na WEBe naozaj strasne vela. Ja som sa na to pozeral z mojej stranky - chcel som mat esteticky doplnok v miestnosti (velke presklene ohnisko), ktore pouzijem v niektore chladnejsie dni prechodneho obdobia, s malym vykonom (aby som sa neuvaril), rychlym nabehom teploty (ked pridem po par dnoch domov z hor, nechce sa mi cakat par hodin, aby bolo teplo), aby ta sranda vela nestala (vzhladom na obcasne pouzitie), s peknou ucinnostou (cca 80%, nakolko predtym som mal akumulacny krb bez presklenia a do toho som len hadzal drevo a teplo prislo az po nejakom dni, alebo az v inej sezone ;-)). pouzil som plechovu vlozku so samotovou vymurovkou, obmuroval som ju kvalitnym samotom (len "na kant"). V tomto medziobdobi, ked vonku nie su sialene mrazy, po niekolkohodinovom zakureni poklesne po 24 hodinach ziskana teplota len o par stupnov (zalezi asi od kvality izolacii domu).
Ked o 22ej hodim posledne polienko, rano o 6ej su este uhliky a krb je teply. NIkdy by som to nevolil ako hlavne kurenie, vzduch je naozaj suchy. Ale velmi sa mi paci moznost sediet (a pod.) pri plapolajucom ohniku, pri zakureni termostat automaticky vypne plynove kurenie...
atd. atd...

Nasiel som nejake riesenia salavych peci, len by ma dost zaujimalo, ako lacno spravit rozvody po celom dome... Pre mna to nie je, ale moze to byt zaujimave ;-)
Obrázok užívateľa
opek
 
Príspevky: 356
Obrázky: 1
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 9:08:15
Dal súhlas: 18 krat
Dostal súhlas: 30 krat

Re: teplovzdušný krb

Poslaťod Miro Ke » Str 14. Okt 2009 8:48:28

pouzivam teplovzuch. kozub kratko aby som zhodnotil jeho minusy. Mysilim ze uz tu nieco podobne sa riesilo a ja osobne by som o kureni drevom ako hlavnom kureni umiestnenom v obyvacom priestore neuvazoval. A krb beriem ako nahradny zdroj tepla pri vypadku el. energie a doplnok pre prechodne obdobie a v tomto smere je to lepsie riesenie ako teplovodny alebo salava pec.
Obrázok užívateľa
Miro Ke
 
Príspevky: 719
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 7:48:29
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 53 krat

Re: teplovzdušný krb

Poslaťod rasto 123 » Str 14. Okt 2009 11:53:42

Ďakujem Vám za Vaše odpoveďe.
rasto 123
 
Príspevky: 24
Registrovaný: Sob 18. Júl 2009 11:41:10
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat





Späť na Komín, krb

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia